FinnBuild -

Tulevaisuutta rakentamassa

Rakennusala kehittyy hurjaa vauhtia. Digitalisaatio, uudenlaiset rakennusmateriaalit ja ekologisuus tuovat alalle jatkuvasti uusia haasteita. Rakennusalan muutoksiin vastaaminen ja niiden tuoman potentiaalin valjastaminen edellyttävät jatkuvaa oppimista. Uudenlaiset tekniikat vaativat myös viranomaisilta asiantuntijuutta ja ennakoivaa riskienhallintaa. Rakennusalan ammattilaisten vastuulla on ympäristön suunnittelu, rakennetun ympäristön kunnossapito sekä uudisrakentaminen. Rakennusalaa on mahdollista opiskella lukuisissa eri oppilaitoksissa ja eri koulutusasteilla – ammattikouluissa, ammattikorkeakouluissa, kuin myös yliopistossakin. Lisäksi rakennusalalla on tarjolla monipuolisia vaihtoehtoja aikuiskoulutuksiin.

Rakennusala työllistää tänä päivänä jopa neljänneksen Suomen työvoimasta ja uusia huippuosaajia kaivataan yhä enemmän. Miltä rakennusalan kehitys näyttää tulevaisuuden ammattilaisten silmin? Haastattelimme kahta Aalto Yliopiston rakennustekniikan opiskelijaa heidän näkemyksistään.

laskin


1.Miksi valitsit rakennustekniikan?

Antti: Tiesin jo yläasteella, että haluan Aaltoon opiskelemaan rakennusalaa. Olen ollut kiinnostunut rakentamisesta jo pienestä pitäen.

Max: Rakennusalasta kiinnostuin, kun menin lukion jälkeen alalle töihin. Sieltä oikeastaan se kiinnostus lähti rakennustekniikan opiskeluun.

2. Miltä rakennusalan tulevaisuus näyttää yleisesti – miltä työmahdollisuudet näyttävät?

Antti: Mielestäni hyvin valoisalta. Tällä hetkellä esimerkiksi Helsinki laajenee huomattavaa vauhtia ja saneeraukset ovat tapetilla. Rakennusalalla työmahdollisuudet näyttävät mielestäni nyt ja etenkin tulevaisuudessa hyvältä.

Max: Työmahdollisuudet ovat tällä hetkellä hyvät ja myös lähitulevaisuus näyttää erittäin valoisalta. Rakennusbuumia on selvästi nähtävissä pääkaupunkiseudulla ja tekijöille löytyy töitä.

3. Millaisia mahdollisuuksia digitalisaatiolla on rakennusalalle?

Antti: Jo tälläkin hetkellä digilisaatio on hyvin vahva osa rakennustekniikkaa. Tietokonemallinnukset ovat kehittyneet hyvin paljon ja niihin panostetaan yhä enemmän. Digitalisaatio helpottaa ja nopeuttaa informaation kulkua ja omaksumista. Digimallinukset sisältävät hyvin paljon tietoa kohteesta, joita mm. arkkitehdit ja urakoitsijat voivat hyödyntää työmaalla.

Max: Digitalisaatio on mukana rakennusalalla jo nyt ja toivon mukaan tulevaisuudessa vielä enemmän. Mallintamista pystytään nykyään tarkastelemaan mobiililaitteilla ja todennäköisesti mobiililaitteiden käyttö tule yhä kasvamaan.

4. Mitä haluaisit nähdä tulevaisuudessa tapahtuvan rakennusalalla?

Antti: Haluaisin tietokonemallinnukset yhä lähemmäs rakennusalan arkielämää. Niiden tuomia mahdollisuuksia eivät kaikki tunnu vielä ymmärtävän.

Max: Toivoisin, että tulevaisuudessa rakennusprojektit pysyisivät enemmän aikatauluissa. Siinä on mielestäni vielä paljon kehitettävää, sillä liian usein lukee uutisia pitkittyneistä työmaista.

5. Mikä on parasta alalla?

Antti: Parasta alalla on tiedon ja luovuuden yhdistäminen. Mielenkiinto säilyy yllä etenkin saneerauskohteissa, koska jatkuvasti tulee eteen yllätyksiä, joiden ratkaisemiseen vaaditaan luovuutta ja tietotaitoa.

Max: En tiedä onko se parasta alalla, mutta omasta mielestä yksi parhaista asioista on se, että pääsee tekemään erilaisia projekteja. Kun on tarpeeksi monipuolisuutta, ei kerkeä missään vaiheessa tylsistymään hommiinsa.

6. Entä ikävintä?

Antti: Aamuherätykset. Joskus myös tietyt turva/lupa-asiat tuntuvat puuduttavilta.

Max: Huonointa alalla on omasta mielestäni se, ettei aina pysytä aikatauluissa. Kun yksi homma viivästyy, niin sen jälkeen myös toinen. Ja niin edelleen. Se on loputon suo.

7. Kuinka paljon naisia näkyy opiskelemassa rakennusalaa?

Antti: Aallossa on rakennusalaa opiskelevia naisia, mutta totta kai olisi mukavampaa, jos naisia olisi enemmän. Naisia on myös rakennustyömailla, mutta sama toive myös sinnekin puolelle.

Max: Rakennusalalla ei ole hirveästi naisia, mutta opiskelemassa kuitenkin hieman enemmän. Naisten osuus alalla tulee luultavasti kasvamaan tulevaisuudessa.

8. Oletko ollut työharjoittelussa?

Antti: En ole ollut ns. työharjoittelussa, mutta kesätöitä rakennusalalla olen tehnyt. Tällä hetkellä taitaa olla jo kahdeksas kesä käynnissä rakennusalalla.

Max: Minulla itseasiassa alkoi juuri työharjoittelu. Lukion jälkeen tein jonkin aikaa myös infra- puolen töitä.

9. Aiotko osallistua Finnbuild-messuille?

Antti: Ei ole aiemmin tullut alan messut mieleen, mutta kun mainitsit, niin mielenkiinto heräsi välittömästi!

Max: Mahdollisuuksien mukaan tarkoitus olisi osallistua Finnbuild-messuille, riippuen syksyn opiskeluiden aikatauluista.

Haastateltavina Aalto Yliopiston rakennustekniikan toisen vuoden opiskelijat Antti Wallenius ja Max Grönvall.


SPAN 16 -puusiltakilpailu haastaa opiskelijat!

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry, Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry ja Messukeskus järjestävät SPAN 16 -puusiltakilpailun FinnBuild 2016 -messujen yhteydessä.

Opiskelijat kertoivat meille hieman tunnelmiaan – katso video alta!