FinnBuild -

Talotekniikka FinnBuild-messuilla

talotekniikka

FinnBuild on jo aivan nurkan takana! Kansainvälinen FinnBuild järjestetään nyt 22. kertaa ja tulossa on jälleen monipuolinen, laadukas ja merkityksellinen rakennusalan katselmus. Tapahtuma kokoaa yhteen kattavasti koko rakennusalan, sillä mukana ovat niin suuret ja tunnetut kansainväliset yritykset kuin uudet, innovatiiviset yrittäjät. Esillä ovat alan uusimmat tuotteet, palvelut, työmenetelmät ja ratkaisut sekä ajantasaista ohjelmasisältöä, koulutusta ja kohtaamisia.

 

FinnBuild tarjoaa lukuisia eri teema-alueita, joissa pääset tutustumaan aiheeseen liittyviin yrityksiin ja aiheisiin. Yksi näistä teema-alueista on talotekniikan teema-alue.

 

Talotekniikka-toimialan yritykset muodostavat FinnBuild tapahtumassa merkittävän, monipuolisen ja kattavan kokonaisuuden taloteknisistä järjestelmistä, laitteista ja palveluista. Teema-alueelta löydät rakennusautomaation, ilmastoinnin, lämmityksen ja vesi-ja viemäri tekniikan sekä sähkö-ja valaistusalan yritykset ja asiantuntijat. Tutustut uutuuksiin, energiatehokkaisiin ratkaisuihin ja luot rakennukseesi turvallisen ja terveellisen sisäympäristön.

 

Haastattelimme Talotekniikkateollisuuden Ilkka Saloa ajankohtaisiin aiheisiin liittyen:

 

Miten talotekniikka näkyy FinnBuild-messuilla?

Talotekniikka on keskeinen osa rakentamista ja näin myös Finnbuild-messuja. Talotekniikkateollisuus ry:n yhteisosastollakin on parikymmentä alan yritystä ja toimijaa ja kaiken kaikkiaan messuilla on X kpl alan näytteilleasettajaa (tarkka luku messuilta). Näyttelyosastoilla nähdään varmasti kiinnostavia demoja ja uutuuksia.

 

Miten suomalaisella rakentamisella menee?

Viime vuoden lopusta lähtien on ollut positiivista virettä ja etenkin asuntorakentaminen on vilkastunut. Toki suuria alueellisia eroja on, mutta tällä hetkellä juuri rakentaminen on yksi Suomen talouden valopilkkuja.

 

Miten digitalisaatio näkyy rakennusalalla?

Digitalisaatio on jo pidemmän aikaa tehnyt tuloaan mm. taloteknisten laitteiden ja järjestelmien sekä suunnittelun tietomallinnuksen kautta. Nyt on koko kiinteistö- ja rakentamissektori herännyt todelliseen yhteistyöhön KIRA-digihankkeen myötä. Yksityinen ja julkinen puoli on yhdessä viemässä eteenpäin tätä kärkihankestatuksen saanutta hanketta. Tieto halutaan liikkeelle avoimella tiedonsiirrolla ja uusia ratkaisuja testataan ketterillä kokeiluilla. Tavoitteena on merkittävät parannukset tehokkuuteen, laatuun ja elinkaaren aikaisiin hyötyihin käyttäjille ja omistajille. Hankkeen myötä kehitetään ja mahdollistetaan myös uutta liiketoimintaa ja toimintamalleja.

 

Onko jotain mitä tulevasiuuden rakentamisessa tulee erityisesti ottaa

huomioon?

Rakennukset ovat merkittävä energian loppukäyttäjä ja säästöpotentiaali on suuri etenkin olemassaolevassa kannassa. Energiatehokkuusvaatimusten kiristyessä on erityistä huomiota kiinnitettävä hyvään ja terveelliseen sisäympäristöön. Hyvät ja tarpeenmukaiset sisäolosuhteet voidaan saada aikaan pienemmällä energiankulutuksella. Tässä yhtälössä talotekniikka on todella tärkeässä roolissa. Toimitilojen ja asuntojenkin tulee olla yhä paremmin ja älykkäämmin tarpeisiin ja ulkoisiin olosuhteisiin muuntuvia. Älykkyys tarkoittaa myös luotettavuutta ja helppokäyttöisyyttä. Rakennukset ovat aktiivinen osa ympäröivää infraa ja onkin osattava katsoa laajempia kokonaisuuksia. Digitalisaatio mahdollistaa yhä uusia palvelukonsepteja käyttäjien ja omistajien arjen helpottamiseen ja hyödyksi. 

 

Mitä sanoisit talotekniikan alalle hakeutuvalle nuorelle?

Ihminen on yli 90% ajastaan sisätiloissa olosuhteissa, jotka talotekniikan ammattilaiset ovat luoneet.  

 

Mitä odotat FinnBuild-messuilta?

Odotan alan positiivisen vireen näkyvän myös messuilla niin standeillä kuin kävijöiden aktiivisuudessakin. Oman messupalautteemme perusteella Finnbuildin asiakaskontaktit ovat saaneet aiemminkin kiitosta. Uskon, että näin on nytkin ja ehkäpä kävijämääräkin olisi kasvussa.

Katso loput haastattelukysymykset alla olevalta videolta!

Lisää talotekniikasta FinnBuild-messuilla 12.-14.10. Tutustu messujen tarkempaan ohjelmatarjontaan täältä.