Siirry sisältöön
Blogi FinnBuild 50 vuotta – mistä kaikki alkoikaan?
Artikkeli

FinnBuild 50 vuotta – mistä kaikki alkoikaan?

Julkaistu

Viisikymppisen FinnBuildin tarina on tehty suomalaisesta rakentamisesta, talotekniikasta, betonista, puusta ja paljon muusta! Viiden vuosikymmenen aikana on tehty miljoonilla euroilla kauppaa, suunniteltu hankkeita ja yhteistyökuvioita, haettu tietoa ja otettu haltuun uusimmat tuotteet ja ennen kaikkea verkostoiduttu. Tapahtuma toimii edelleen myös erinomaisena rekrytointipaikkana opiskelijoille ja uutta uraa etsiville.

Suomalainen messuhistoria alkaa vuodelta 1920. Ensimmäisinä vuosikymmeninä messut olivat suuria yleistapahtumia huvituksineen, ja niihin saapui kansaa ympäri Suomen. Rakennusalan toimijoita oli toki näissäkin tapahtumissa jo mukana.

Osa FinnBuildia alkoi jo vuonna 1957 Töölön Messuhallissa, kun LVT-messut järjestettiin ensimmäisen kerran. Se sai pian rinnalleen Konttoritekniikan näyttelyn sekä Vene- ja Retkeilynäyttelyn. FinnBuild-nimellä rakennus- ja talotekniikkamessut järjestettiin vuonna 1974 Töölön Messuhallissa ensimmäisen ja viimeisen kerran, sillä samaan aikaan rakennettiin jo uutta Messukeskusta Pasilaan. Näin ollen syksyllä 2024 sekä FinnBuild että Helsingin Messukeskus nykyisellä sijainnillaan juhlivat 50-vuotista taivaltaan puolen vuoden sisällä. Helsingin Messukeskus valmistui Itä-Pasilaan helmikuussa 1975.

Media ja ajan ilmiöt

Media on aina seurannut suurella mielenkiinnolla FinnBuildia. Yllättävän monet sanomalehtien otsikoista kuulostavat tutuilta tänäkin päivänä. Toiset asiat taas tuntuvat jääneen menneisyyteen kuten vähäpukeiset naiset suihkukopissa ja hyvä niin.

FinnBuild on uudistunut aina ajan hengessä yhdessä toimialan kanssa

Ennen internetiä, vielä 90-luvulla printtimainonta oli voimissaan. Messuista painettiin mainosjulisteita ja kävijät saivat ovelta mukaansa messuluettelon, jossa kaikki oli kirjoitettu vähintäänkin suomen ja ruotsin kielillä, mutta osittain myös englanniksi.

Messut on aina ollut paikka, jossa voi nähdä niin ulkomaista kuin kotimaista tarjontaa, ja jossa vertailua on helppo tehdä yhden visiitin taktiikalla. FinnBuild-nimi on otettu käyttöön 1974, koska tapahtuma oli jo tuolloin hyvin kansainvälinen. ”Näytteillepanijoita”, kuten näytteilleasettajia tuolloin kutsuttiin, oli 27:stä eri maasta esimerkiksi vuonna 1978.  Myös monien kotimaisten yritysten kansainvälistymisen tiedetään startanneen kansainvälisiltä messuilta.

Messuluetteloita. Lähes sentin paksuisista painotuotteista luopuminen oli aikanaan iso muutos.

Highlights tuli jäädäkseen

Jo messujen varhaisessa vaiheessa huomattiin, että erilaiset kilpailut olivat messuilla hyvin suosittuja. FinnBuild Highlights -kilpailu avattiin ensimmäistä kertaa vuonna 2008. Sen tarkoituksena on nostaa mielenkiintoisimpia uutuuksia ja innovaatioita sekä samalla helpottaa niin median kuin yleisökävijöiden vierailua. Highlightsit saavat enemmän näkyvyyttä ja siksi kilpailu innostaa osallistumaan yhä edelleen.

Highlightseja valittaessa tuomaristo kiinnittää huomiota erityisesti loppukäyttäjälle koituviin käytännön etuihin ja hyötyihin. Ehdotuksilta odotetaan myös rakennus- ja talotekniikka-alan tiedon uutta soveltamista tai uuden ja vanhan tiedon innovatiivista yhdistämistä uudella tavalla. Myös toteutunutta tai potentiaalista kaupallista hyödynnettävyyttä tarkasteltiin jo ensimmäisessä Highlights-raadissa.

Vuonna 2016 Suomen Messusäätiö lahjoitti kilpailulle 3 000 euron apurahan. Se meni Congrid Oy:n rakennustyömaan laadun- ja työturvallisuuden hallintaan ja valvontaan kehitetylle ohjelmistokokonaisuudelle, joka koostuu mobiiliapplikaatiosta ja pilvipalvelusta.

Tänä vuonna palkinnon suuruus on jo viisinkertainen ja palkinnonsaaja valitaan yleisön suosikki -äänestyksellä, jonka tulokset julkaistaan tapahtuman viimeisenä päivänä.

FinnBuildissä 2024 katsotaan tulevaisuuteen

50-vuotisjuhliaan viettävä FinnBuild katsoo yhdessä toimialan tekijöiden kanssa vahvasti tulevaisuuteen. Ukrainan sodan aiheuttaman laskusuhdanteen jälkeen tapahtuma nähdään erityisen tärkeänä. Tulevaisuuden rakentaminen sekä viisas ja vastuullinen rakennusala ovat toimialan tärkeimmän messutapahtuman pääteemoja syksyllä 2024. Niiden lisäksi tapahtumassa rakennetaan rekrytointipohjaa toimialan nousukautta varten, ja tietenkin juhlitaan tapahtuman 50-vuotista taivalta!

Rakennetun Suomen historiasta vuosikymmenten halki tulee kertomaan Harri Hautajärvi FinnBuild 24 -messuille 9.10. klo 12–13. Suomalaisen rakentamisen historiaan voi tutustua myös valokuvanäyttelyssä.

Lue lisää