Skip to content

Talotekniikan yhteisalue tuo alan toimijat yhteen FinnBuild-messuilla

TULE NÄYTTEILLEASETTAJAKSI

Talotekniikan yhteisalue tuo alan toimijat yhteen FinnBuild-messuilla

 

FinnBuild-messujen suurimpia kokonaisuuksia on taloteknisen teollisuuden ja -kaupan yhteisalue. Aikoinaan jokainen alan yritys hoiti ilmoittautumiset, osastosuunnittelun ja markkinoinnin yksin, mutta jo useamman kerran alan yritykset ja Talotekninen teollisuus ja kauppa Talteka ry ovat koordinoineet yhteisosallistumisen. Kysyimme järjestön toimitusjohtajalta Ilkka Salolta kokemuksia FinnBuild-messuista, joka kertoi meille ajatuksiaan.

Mistä on talotekniikan yhteisalueesta on kyse?

Aiemmin Talotekniikkateollisuus ja nyt fuusion jälkeen Talotekninen teollisuus ja kauppa Talteka ry toimii kokoavana voimana, joka ensin kartoittaa jäsenyritysten halukkuutta olla mukana yhteisalueella. Finnbuild 2018 toimi myös hyvänä foorumina julkistaa uusi ilme ja kertoa uudistuneesta yhdistyksestä.

Sen jälkeen Messukeskus varaa alueen messuilta. Mukana olevat yritykset muodostavat suunnitteluryhmän, joka suunnittelee alueen. Jokainen yritys suunnittelee oman osastonsa, mutta yhdessä suunnitellaan yleiset alueet, teema, ohjelmaa ja toteutetaan markkinointia.

Miten yhteisalueeseen ollaan päädytty?

Jotain yhteisesiintymisiä oli ollut aiemminkin, mutta pääsääntöisesti kaikki alan toimijat toimivat itsenäisesti. Tässä mittakaavassa ensimmäisen kerran yhteisalue toteutettiin jo vuoden 2004 FinnBuildissa.

Alun haasteiden jälkeen, kaikki on mennyt hyvin ja sopuisasti. Vuoden 2018 messuilla yhteisalue kattoi n. 1 500 neliötä, mukana oli 20 osastoa ja suunnitelmat seuraavasta tehdään tulevana syksynä. Tarkoituksena on ollut hakea hyötyä ja helppoutta alueen näytteilleasettajille.

Mitä yhteisalueella tapahtuu?

Viime vuosina yhteisalueella on ollut yhteinen teema, mikä on yhtenäistänyt messuosastojen suunnittelua ja markkinointia. Vuonna 2016 haluttiin nostaa positiivista can do -asennetta rock and roll -teemalla ja vuonna 2018 oltiin salakapakassa 20-luvun teemoissa.

Keskellä aluetta on suosittu baari, missä on hyvä tavata asiakkaita, järjestää kevyttä ohjelmaa ja tuoda vuoden teemaa esiin. Yhteisbaari on toiminut myös hyvin FinnBuild Partyn etkopaikkana. Osastot ovat lisäksi ottaneet vuoden teemaa esiin omilla osastoillaan. Tarkoitus on kuitenkin saada kävijät osastoille ja luoda kontakteja ja kauppaa!

Mitä etuja alan yrityksille on Talotekniikan yhteisalueesta?

Löydettävyys on yhteisalueen tärkein etu. Monet kävijät ovat todenneet, että tältä alueeltahan löytyikin kaikki messuilta etsimäni yritykset, kertoo Ilkka Salo kuulleensa. Messukarttoihin on merkitty yhteisalue ja yhteen hiileen puhallettuna markkinointi tuo oikeat kävijätkin paikalle. FinnBuild on iso tapahtuma ja tämä auttaa kävijät löytämään itseä kiinnostavat yritykset.

Toinen tärkeä hyöty on säästö ajassa ja rahassa. Yhdessä toteutettuna mm. valaistus ja baari tuovat säästöjä. Osastojen ei tarvitse itse miettiä viihdettä ja tarjoiluja osastolle, kun ne on toteutettu alueen keskellä olevassa baarissa.

Kolmas etu on yhteismarkkinointi, missä Talteka ry ja alan yritykset yhdessä kutsuvat potentiaalisia asiakkaitaan käymään. Yhdessä saavutetaan enemmän kuin mustasukkaisesti omista asiakkaista kiinni pitämällä.

Mitä suunnitelmia teillä on tulevaisuudessa?

Yhteisalueen konsepti toimii hyvin ja alan kärkiyritykset haluavat olla mukana. Kesällä 2019 kartoitetaan yritysten halukkuus olla mukana, alkusyksystä kootaan suunnitteluryhmä suunnittelemaan layout alueelle ja tulevan tapahtuman teema. Myöhemmin tehdään yhteismarkkinointia ja toteutetaan kiinnostavaa ohjelmaa yhteisalueella.

Talotekninen teollisuus ja kauppa Talteka ry on elinkeinopoliittinen yhteistyöjärjestö, joka kokoaa yhteen alan toimijoita ja pyrkii parantamaan jäsenyritystensä toimintaympäristöä ottamalla kantaa ja vaikuttamalla alaan liittyviin teollisuus-, talous-, tuote-, energia-, ympäristö- ja koulutuspoliittisiin kysymyksiin. Se on yksi Rakennusteollisuus ry:n toimialoista ja sen jäseninä ovat alan merkittävimmät Suomessa toimivat laitevalmistajat ja tukkukaupat.

www.talteka.fi