Skip to content

Työt sovitussa tahdissa

Miltä tuntuisi aloittaa työt rakennushankkeessa alkuperäisen aikataulun mukaisesti? Entä jos työn suoritukseen voisikin käyttää ennalta suunnitellun määrän aikaa?

Mitä pidemmällä toteutusketjussa työvaihe on, sitä harvinaisempaa edellä kuvattu tilanne on. Kohtuullisen monta kertaa olen kuullut niin sanotusti pippurista palautetta aikataulun viivästymisestä ja alkuperäistä kireämmästä urakan valmistumistoiveesta.

Meillä on onneksi nykyisin työkaluja välttää iso osa ongelmista. Autoteollisuudesta lähtenyt Lean-ajattelu on muuttamassa myös rakennusalaa. Meillä Lean näkyy esimerkiksi tahtituotantona. Monia rakennustuotteita valmistetaan komponentteina tehdasolosuhteissa, joiden kokoonpanossa noudatetaan tahtituotantoa autoteollisuuden esimerkin mukaisesti. Jokaiselle työvaiheelle on oma aikansa, ja työ etenee ennalta määrätysti eteenpäin. Siirryttäessä vaiheesta seuraavaan, tehdään myös laadun tarkastus.

Tahtituotanto leviää yhä nopeammin tuoteteollisuudesta laajemminkin rakennushankkeisiin. Hanke jaetaan pienempiin osiin eli lohkoihin, joissa on eri työvaiheita. Työvaiheille varataan aikansa ja sitten siirrytään seuraavaan vaiheeseen.

Jos aikaisemmin on tehty esimerkiksi ensimmäisen rapun työt kolmessa viikossa, niin nyt voidaankin siirtyä kerroskohtaiseen etenemiseen tai astetta tarkempaan asuntokohtaiseen edistymiseen. Valmistuneen asunnon kohdalla seuraava työvaihe pääsee alkamaan jo siirryttäessä seuraavaan asuntoon, eikä vasta koko rapun valmistuttua.

Tahtituotannolla rakentamisen läpimenoaikoja voidaan lyhentää merkittävästi. Samaan aikaan laatu ei heikkene, koska laadunvarmistus tehdään siirryttäessä tahdista seuraavaan. Yleensä laatu itse asiassa paranee ensimmäisen vaiheiden valmistuksessa tehtyjen havaintojen siirtyessä seuraavien vaiheiden, tai esimerkissä asuntojen, työssä huomioitavaksi.

Tahtituotanto vaatii luonnollisesti muutoksia toimintaan ja hyvää suunnittelua. Kaikkien hankkeessa mukana olevien täytyy sitoutua toimimaan vaaditulla tavalla. Toisaalta kaikilla on siten myös huomattavan hyvä tilannetieto siitä, mitä työmaalla tapahtuu eri alueilla. Tämä johtuu etenemisen läpinäkyvyyden parantumisesta.

Minä olisin innostunut tahtituotannosta jo aikataulun paremman pitävyyden ja työhön käytettävän ajan vakioimisen vuoksi. Tämä ei kuitenkaan vielä ole tahtituotannon varsinainen houkutin. Sen sijaan kannusteena voi toimia prosessien sujuvoituminen, ja sitä kautta tuottavuuden paraneminen. Esimerkiksi sisävalmistustöiden läpimenoajoista on saatu parhaissa kohteissa 40 prosenttia pois.

Tämä kaikki ei siis onnistu kiirettä lisäämällä, vaan odotusajat ja ylimääräiset aikapuskurit poistamalla. Tässä vaiheessa kaikkien pitäisi olla kiinnostuneita tahtituotannosta.

Toivottavasti sinäkin pääset mukaan tahtituotantoa hyödyntävään projektiin mahdollisimman pian. Jos tahtituotanto on täysin tuntematon käsitteenä, niin nyt on viimeistään syytä ottaa asiasta tarkemmin selvää.

 

 

Janne Tähtikunnas

toimitusjohtaja, RIL ry

 

Kuva: Mirkku Merimaa