Näin SPAN-siltakilpailusta tuli osa FinnBuildiä
SPAN-siltakilpailu järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa ensimmäistä kertaa vuonna 2010 ja on ollut siitä lähtien tärkeä osa FinnBuildin ohjelmaa. Hyväntuulinen kilpailu voi näyttää leikiltä, mutta siinä yhdistyvät ammatillinen suunnitteluosaaminen, kädentaito ja hyvä opiskelijafiilis – eikä rahapalkintokaan ole opiskelijoille ollenkaan hassumpi. 15 joukkuetta kilpailee lokakuussa FinnBuildissä.
SPAN-puusiltakilpailu juontaa juurensa Joensuun ammattikorkeakouluun ja Ralvis-messuille vuodelle 2003, kun Pohjois-Karjalan AMK:n insinööriopiskelija ja paikallisen RIA:n opiskelija-aktiivi Kari Lappalainen sai idean näkemästään videosta, jossa rakennettiin siltoja spagetista.
”Innostuin ideasta ja koska olemme Suomessa, niin mielestäni silloissa piti käyttää puuta ja koska olimme insinööriyhdistys ja insinööriopiskelijoita, niin tiesimme, että sillat pitää suunnitella ja dokumentoida kunnolla. Esitin koululla ajatuksen kilpailun virallistamisesta osaksi koulun toimintaa. Rakennustekniikan koulutusohjelmajohtaja Tapio Turunen tarttui ajatukseen innokkaasti ja vei oppilaitoksen organisaatiossa tarvittavat toimet ja päätökset läpi niin, että kisaan osallistumisesta sai opintopisteitä. Ajatuksena oli, että näin siltojen teoreettinen puoli tulee varmasti laskettua ja dokumentoitua kunnolla ja käytännön ja teorian välille muodostuu vahvempi yhteys”, kiteyttää Lappalainen.
SPAN-siltakilpailussa yhdistyvät ammatillinen suunnitteluosaaminen, kädentaito ja hyvä opiskelijafiilis. Siltojen kestoa testattiin alun perin levypainoilla ja osallistujat palkittiin asiaankuuluvilla opintopisteillä.
Vuonna 2010 SPAN avattiin FinnBuildissä valtakunnallisena siltakilpailuna
Kilpailu koettiin niin innostavana, että RIA:ssa projekti-insinöörinä toiminut Juuso Jehimoff päätti ehdottaa yhteistyötä RIL:ille kilpailuformaatin nostamiseksi valtakunnalliselle tasolle. Tuolloin RIL:ssä kehitysjohtajana toiminut Teemu Vehmaskoski innostui heti mukaan ja sai sovittua kilpailuun Aalto-yliopistolta testauslaitteiston, jolla kilpailu saadaan ratkaistua desimaalien tarkkuudella. Sääntöjä viilattiin FinnBuildiin sopiviksi ja Vehmaskoski pyörittelivät erilaisia vaihtoehtoja kisan nimeksi ja logoksi.
”Sillan kokonaispituus (engl. total length) on kaikkien jännevälien (engl. span) summa. Jänneväli taas on matka tuelta tuelle, täsmällisemmin tuen keskipisteestä tuen keskipisteeseen. SPAN-siltakilpailussa jännevälejä on vain yksi, ja se on pituudeltaan yhden metrin. Muita ajatuksia kisan nimeämiseen ei insinööri sitten tarvinnutkaan. Logon muodoksi tuli kaarisilta siksi, että se näyttää dynaamisemmalta kuin tyypillisesti kestävyysvoittoon yltävä ristikkosilta”, sanoo Vehmaskoski.
”Kilpailun järjestäjänä oli hienoa nähdä tarttuvaa intoa järjestäjien, osallistujien ja Messukeskuksen osalta, mikä konkretisoitui siltojen kuormitustestiin, jota oli seuraamassa suuri joukko alan opiskelijoita, opettajia ja ammattilaisia”, sanoo Juuso Jehimoff.
SPAN-puusiltakilpailu on tänä päivänä yksi FinnBuildin vakiintuneimpia kilpailuohjelmia ja järjestetään edelleen yhteistyössä RIA:n ja RIL:in kanssa. Suomen Messusäätiö lahjoittaa kilpailuun 5 000 euron palkintorahan ja tänä vuonna kilpailua sponsoroivat materiaalien puolesta Ramboll ja A-insinöörit. Juhlavuoden kilpailuun on ilmoittautunut ennätysmäärä, 15 joukkuetta ympäri Suomen.
Kilpailu on tarkoitettu rakennustekniikan ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoille ympäri Suomea. Tehtävänä on rakentaa 1,0 metrin vapaan jännevälin silta, kun käytettävissä on
- 9 metriä 10×10 mm rimaa
- 1,5 metriä 10×20 mm rimaa
- 1 dl Erikeeperiä
Kilpailussa opiskelijat saavat ensikäden kokemusta koko rakentamisen prosessista. Taitoja tarvitaan ja punnitaan niin sillan suunnittelussa kuin puun käsittelemisessä. Kilpailumuoto ja messujen fantastiset puitteet tuovat tekemiseen oman jännityksensä. Palkinnot merkitsevät paljon!
Palkintokategorioina ovat suunnittelu, esteettisyys ja kestävyys. Esteettisin silta palkitaan 1500 euron stipendillä. Joukkue, jonka sillan ennalta arvioitu kantavuus on lähimpänä koestuksen tulosta, palkitaan 1500 euron stipendillä. Kestävin silta palkitaan 2000 euron stipendillä.