FinnBuild -

Lean – tekniikkaa, filosofiaa vai puhdasta hukanpoistoa?

Helsinki Chemicals Forum 2012

Tuotannollisen toiminnan johtamisen filosofiana Lean keskittyy turhuuden, hukan (waste) poistamisen ja sen avulla parantamaan asiakastyytyväisyyttä, laatua ja erityisesti lyhentämään tuotannon läpimenoaikoja.

Perehtyminen rakentamisen todellisuuteen paljastaa, että tehotonta, ja väärässä järjestyksessä toteutettavia rakennusvaiheita sekä suoranaisia rakentaminen-­ purkaminen-­rakentaminen –virheitä tehdään liian usein. Tällaiset virheet näkyvät heikkona asiakastyytyväisyytenä ja toisaalta myös jälki‐ ja takuukorjausten runsaissa määrissä.

Missä tahansa toiminnassa virheet ovat erinomaisen keinoja parantamiseen, mutta vain jos niiden avulla haetaan aidosti parannusta. Jos haetaan syyllistä ja piilotellaan virheitä, ne ovat tehokkaita keinoja lähinnä turhautumiseen.

Liian harvoin asiakkaan kokemus on keskiössä. Lean-­ajattelu lähtee asiakkaan saamasta lisäarvosta, ja toimintaa muovataan ja kehitetään sen perusteella.

Halli 5Lean-­ajattelu ei ole aivan uusi keksintö. Monet yhdistävät Leanin Toyotan malliin, mikä osuu hyvin kohdalleen. Myös Fordin T-­‐mallin tuotannossa 1900-luvun alussa on lean‐ajattelua.

Toyota, jonka lean­‐menettelyä oli kehitetty jo 40-­‐luvun lopulta alkaen, julkaisi ”virallisen” kuvauksen Toyota tuotantosysteemistä (Toyota Production System) vuonna 1992. Sitä on sittemmin uudistettu. Esipuheessa korostetaan, ettei kyseessä ole manuaali vaan pikemminkin konseptin kuvaus ja ajattelutapa, jolla voidaan tuoda parannusta mihin tahansa inhimilliseen toimintaan. Keskiössä on arvon tuottaminen asiakkaille. )

Asiakkaalle arvon tuottamisen onnistumiseksi toiminnassa tulee tunnistaa arvoa tuottamattomia toimintoja ja vähentää niitä. Tietoisuus ja pohdinta siitä, mitä tehdään ja mikä on tavoite, on keskeistä. On tärkeää sitouttaa jokainen tuotannon parantamiseen. Aito halu kehitykseen tuo todellisia muutoksia ja parannuksia. Koko ketjun mukaan ottaminen mahdollistaa hyvien käytänteiden välittymisen asiakkaalle asti.

Lean5 Europe Oy Ltd toteuttaa parhaillaan Lean-­‐projektia Messukeskukselle. Lean5 Europen projektipäällikkö Manu Heikura arvioi Lean­‐projektin ja perinteisen projektin eroa muun muassa toteamalla, että ”Lean ei ole projekti, vaan siinä on kysymys ajattelutavasta ja sen muutoksesta sekä jatkuvasta toiminnan parantamisesta. Varsinainen prosessien Lean-­‐kehittäminen tapahtuu käytännönläheisisssä työpajoissa, joiden sisältö muovataan asiakaskohtaisesti. Tavoitteena on, että organisaatio pystyisi itse jatkamaan jatkuvan kehittämisen tiellä.

Johtamisfilosofiana Lean keskittyy seitsemän erilaisen turhuuden (tuottamattoman toiminnon) poistamiseen:

• Ylituotanto
• Odotusaika
• Kuljetukset
• Varastot
• Liike
• Yliprosessointi
• Vialliset tuotteet

Sinänsä helposti todettavissa mutta todellisuudessa haastava tavoite on, että oikea määrä oikeanlaatuisia oikeita asioita saadaan oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan ja oikean laatuisena. Samaan aikaan vähennetään kaikkea turhaa ja ollaan joustavia sekä avoimia muutoksille.

Rakennusalalalla, kuten monella muullakin toimialalla on selkeitä esimerkkejä lean-­filosofisesta tavasta johtaa toimintaa ja siten johtaa asiakaskokemusta. Rakennusalalla on kuitenkin vielä paljon tilaa lean-­ajattelulle – esimerkiksi laivanrakennuksessa filosofiaa hyödynnetään huomattavasti enemmän.

”Lean ei ole ismi, vaikka siitä paljon nykyään puhutaankin”, Heikura kuvailee. ”Se toimii erinomaisesti palveluissa, valmistuksessa ja jopa tuotekehityksessä. Jokaisessa organisaatiossa on enemmän tai vähemmän ajan mukanaan tuomia toiminnallisia ’kerrostumia’, joita voi olla syytä lähteä tarkastelemaan ja uudistamaan. Mikäli on kiire, resurssit tiukilla tai laadullisia ongelmia, Lean saattaa tuoda huomattavaa apua. Kokeneen valmentajan kanssa saavutetaan tyypillisesti hyviä tuloksia, joten suosittelen ottamaan rohkeasti yhteyttä vaikkapa minuun”. (manu.heikura@lean5.fi, p. 040 040 4403)